Om vores gruppeforløb

Hvad får man ud af at deltage i en samtalegruppe?

Gennem samtale og erfaringsdeling mindskes følelsen af at stå alene med det, der er svært.

Mød andre som dig

I gruppen møder du nogen, der kan sætte sig ind i din situation og forstår dig på en helt særlig måde, fordi de selv står samme sted.

Del erfaringer

Fordi I er forskellige mennesker med forskellige erfaringer, kan I støtte og hjælpe hinanden gensidigt med den livsudfordring, som I er fælles om at føle og reagere på.

Få hjælp til selvhjælp

Du henter selv hjælp og giver samtidig dine erfaringer videre til inspiration for andre. Det er hele ideen bag selvhjælp — i modsætning til f.eks. terapi hos en professionel.

"Det første skridt på vejen mod ensomhed er at sige højt, at man er ensom."

Er du i tvivl om noget?

Her finder du de oftest stillede spørgsmål om vores selvhjælpstilbud.

Hvad er en selvhjælpsgruppe?

En selvhjælpsgruppe er et fællesskab af mennesker med samme type livsudfordring, der mødes for at dele erfaringer, støtte og inspirere hinanden gennem samtaler med hinanden.

Det er derfor, vi også kalder grupperne for samtalegrupper.

Er det noget for mig?

Der findes gruppeforløb for rigtig mange forskellige typer af livssituationer og udfordringer.

Som udgangspunkt håber vi at kunne favne alle, men det kan variere lokalt, alt efter hvilke behov der er, og hvilke ressourcer organisationen har.

Hvis du oplever, at det er svært at overskue hverdagen og det, du står i – og hvis du har brug for nogen at dele det med, så kan det at deltage i en samtalegruppe måske være noget for dig.

Se alle grupper.

Hvordan foregår det helt konkret?

Helt praktisk varer et typisk gruppeforløb 8-12 gange hen over 3-6 mdr. 

Der er 5-8 faste deltagere i en gruppe, og det er både gratis og frivilligt at deltage. 

Du skal ikke henvises af andre, fx egen læge eller kommunen, men kan frit og uforpligtende henvende dig med henblik på at høre mere og få en afklaring af om det er det rette tilbud for dig.

Møderne bliver faciliteret af 1-2 frivillige, som sørger for, at der skabes tryghed, tillid og ligeværdig samtale i gruppen. 

Du vil opleve at blive støttet, værdsat og lyttet til – og du vil lære nyt gennem det, de andre fortæller.

Der er tavshedspligt og fortrolighed i gruppen. Det der bliver sagt i gruppen, må ikke deles med andre uden for gruppen.

Er der nogen, der styrer gruppen?

I grupperne er der altid 1-2 frivillige gruppefacilitatorer. De skal ikke styre gruppen, men de har en vigtig rolle.

De sikrer nemlig, at alle bliver hørt og føler sig godt til rette i gruppen. De sørger f.eks. også for, at I kommer ind på nogle relevante samtaleemner gennem forløbet.

De frivillige er kompetente og har været gennem en målrettet kursusuddannelse for at kunne facilitere samtalegruppen.

Hvor kan jeg henvende mig?

 

Vores tilbud er i +65 kommuner rundt om i landet, så forhåbentligt har vi et relevant gruppeforløb i nærheden af dig. Du kan søge kontaktinformationer på din lokale organisation frem her på siden og kan henvende dig på telefon eller mail.

Gå til overblik over alle samtalegrupper

Kan jeg deltage, hvis jeg føler mig ensom?

Ja, du er meget velkommen.

Vi har stort fokus på at skabe samtalegrupper for mennesker, der oplever ensomhed. 

Det betyder, at vi bl.a. har kreagrupper, naturgrupper og rolige samtalegrupper for børn, unge og voksne.

Der findes også både sorggrupper, pårørendegrupper og grupper specifikt målrettet til en lang række forskellige situationer.

Der er mange grunde til, at vi føler os ensomme.

Det kan være, at der er sket en ændring i dit liv, som gør, at du mangler nogen at tale med. Måske har du mistet, er blevet skilt, har et barn, der mistrives eller at ledighed har kastet dig ud i en krise. Ensomhed kan også ramme, fordi enten du eller en, du har nær, kæmper med en alvorlig sygdom.

Kan jeg deltage, hvis jeg er neurodivergent eller har en psykisk lidelse?

Ja, i høj grad. Det kan være, at du har ADHD, er på autismespektret eller har diagnose som angst. Her findes særlige grupper for mennesker, der netop oplever udfordringer ved at have fået en diagnose.

Du vil inden forløbets start komme til en forsamtale, og hvis vi sammen finder ud af, at en samtalegruppe ikke er et match, vil vi så vidt muligt hjælpe dig videre til den rigtige hjælp.

Kan alle deltage i en samtalegruppe hos jer?

Næsten alle. Hvis du har et misbrug, kan vi desværre ikke tilbyde dig deltagelse i en samtalegruppe.

Vi opfordrer alle interesserede til at henvende sig for en forsamtale hos den lokale organisation, der udbyder samtalegrupper. Det kan være, at vi sammen finder ud af, at du har brug for professionel hjælp, og i det tilfælde vil vi hjælpe dig videre.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så ring direkte til Livslinien på tlf. 70 201 201 (alle årets dage fra kl. 11-05). De kan hjælpe dig med at få sat ord på din udfordring og give dig redskaber til at håndtere den. Når du ringer til Livslinien, er du anonym.

Hvorfor skal jeg hjælpe mig selv?

Vi synes selvfølgelig, at der er mange gode grunde til at opsøge og deltage i et fællesskab omkring din udfordring.

Det, vi er sat i verden for, er at alle skal kunne finde hjælp og støtte i et fællesskab. Selvhjælp kan være et supplement, hvis du enten ikke har lyst eller mulighed for at tale med tætte relationer eller professionelle fagpersoner om dine udfordringer.

Derudover er der noget helt særligt i at opleve, at andre har det på samme måde som dig. Du er ikke alene. Og det kan være både lettende og opløftende at indgå i et fællesskab med andre mennesker, der kæmper med det samme som dig.

Virker det?

Ja! Evalueringer af vores grupper peger på at deltagerne får styrket deres trivsel og mentale sundhed. Gruppeforløbene er bygget op om den eksisterende viden og mere end 30 års erfaringer om, hvad der gør den største forskel for de deltagende.

Husk, at selvhjælp ikke er behandling eller terapi, men det at få hjælp gennem egne evner og andre mennesker i samme situation. Derfor kan vi i nogle tilfælde også anbefale dig at søge professionel hjælp.

Læs udtalelser fra tidligere deltagere her.

Hvordan behandles det, jeg fortæller, og anden personlig information?

Gruppen er et fortroligt rum, hvor du kan tale frit. Der er tavshedspligt for de andre deltagere og de frivillige. Det, der bliver sagt i gruppen, må ikke blive delt med andre uden for gruppen.

Ved oplysning af dine data ifm. tilmelding og deltagelse har den lokale organisation selvfølgelig krav om at behandle dine persondata efter GDPR-lovgivningen.

Hvad sker der, når jeg henvender mig?

Når du henvender dig hos din lokale organisation, som laver samtalegrupper, aftaler I en tid for en individuel forsamtale, før du kommer med i en samtalegruppe. Denne forsamtale skal hjælpe til at afklare, om et gruppeforløb er det rette tilbud for dig. .

Hvis du fortsat ønsker at deltage, bliver du skrevet op, og gruppen starter, når der er deltagere nok. Der kan i nogle tilfælde gå lidt tid inden opstart.

Hvis der ikke er en gruppe, eller hvis I finder ud af, at det ikke er det rette for dig at gå i en gruppe, vil vi så vidt muligt hjælpe dig videre til andre tilbud.

Hvem står bag?

Organisationen bag hedder FriSe (Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark). Vi har mere end 30 års erfaring med at skabe hjælp til selvhjælp, specifikt gennem samtalegrupper. Gruppeforløbene sker lokalt af enten det lokale frivilligcenter eller i en af vores selvhjælpsorganisationer.

Selvom vi tilbyder gruppeforløb mange steder i landet for både børn, unge og voksne, bygger alle grupper på det samme fundament og de samme retningslinjer. Når du deltager i en af vores samtalegrupper, kan du derfor regne med, at forløbet bygger på samme kvalitet og værdier, uanset hvor i landet det finder sted.

30 års erfaring i at give hjælp og støtte

Vi er et netværk af organisationer, der var med til at starte gruppefællesskaber og selvhjælpstilbud op i Danmark for 30 år siden. Det betyder, at vi har rigtig mange erfaringer i, hvad der virker bedst for den enkelte, og samtidig har vi faste retningslinjer for, hvordan vi afholder samtalegrupperne.

Før du begynder

Hvis du overvejer, om en samtalegruppe kan være relevant for dig, vil du få afklaring ved en uforpligtende forsamtale, som finder sted, inden du endeligt tilmelder dig et gruppeforløb. 

Et trygt første møde

En gruppe starter, når der er deltagere nok. Når du har tilmeldt dig, kan der gå lidt tid, inden gruppen starter. På det første møde er deltagerne i gruppen nye for hinanden, og der vil være fokus på en tryg start for alle. 

Støtte fra frivillige

Til at hjælpe gruppen på vej er der 1-2 frivillige tilknyttet. De planlægger forløbet og møderne i gruppen. Undervejs på møderne sætter de rammen og guider samtalen, så alle får noget med hjem fra mødet. 

Bliv frivillig

Er du interesseret i at blive frivillig facilitator i en samtalegruppe?

Vi henviser til, at du kontakter dit lokale frivilligcenter eller en selvhjælpsorganisation i nærheden af dig direkte. Du kan finde kontaktoplysninger gennem kortet med alle grupperne her.